De Drie Systemische Wetten in familie-opstellingen – Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

In ons leven en werk beïnvloeden verborgen dynamieken en patronen ons. Die gaan geregeld generaties terug. De systemische benadering zoals wij die gebruiken bij Caleidos in Utrecht, bekend uit familieopstellingen en organisatieopstellingen, gaat uit van drie basisprincipes of ‘systemische wetten’. Deze wetten hebben altijd invloed op relaties, teams, en organisaties en kunnen ons helpen om situaties beter te begrijpen en balans te herstellen.

1. De Wet van Binding – Iedereen hoort erbij en heeft een plek

De eerste wet is de Wet van Binding, die stelt dat ieder lid van een systeem recht heeft op een plek. In een familie betekent dit dat elke persoon – of het nu een ouder, kind, of zelfs iemand die slechts kort deel uitmaakte van het systeem – een plek verdient. Wordt iemand buitengesloten of vergeten, dan ontstaan er vaak spanningen of zelfs herhalingspatronen in latere generaties. In organisaties geldt deze wet ook: medewerkers die vertrekken of collega’s die worden genegeerd, blijven vaak onbewust invloed uitoefenen.

Praktisch voorbeeld: Denk aan een medewerker die abrupt is vertrokken. Als diens bijdrage niet wordt erkend, kan dit een leegte achterlaten die collega’s onbewust kunnen blijven voelen. Door de rol en bijdragen te erkennen van degene die weg is gegaan, kan de organisatie die binding respecteren en het systeem weer in balans brengen.

2. De Wet van Ordening – Iedereen heeft een eigen plek volgens een rangorde

In elk systeem bestaat er een bepaalde ordening. Ouders komen bijvoorbeeld voor hun kinderen, en in organisaties hebben oprichters vaak een speciale plek. Zonder hen had de organisatie simpelweg niet bestaan namelijk. Deze volgorde of hiërarchie zorgt ervoor dat energie en verantwoordelijkheid op een natuurlijke manier door het systeem kunnen stromen. Problemen ontstaan wanneer de ordening wordt verstoord, bijvoorbeeld als een kind onbewust een ouderrol op zich neemt of een nieuwe medewerker in een organisatie direct een dominante rol claimt -en op de stoel van de directeur gaat zitten- zonder dat hij eerst de structuur en cultuur leert kennen.

Praktisch voorbeeld: In teams kan het erkennen van ervaring en expertise van collega’s bijdragen aan een harmonieus geheel. De wet van ordening helpt ons te begrijpen waarom een bepaalde balans nodig is en hoe we die balans kunnen behouden zonder de natuurlijke volgorde te verstoren.

3. De Wet van Balans – Evenwicht tussen geven en nemen

In elk systeem dient er een balans tussen geven en nemen te zijn. Deze balans is essentieel voor gezonde relaties. In families zie je dit vaak tussen ouders en kinderen: ouders geven meer aan hun kinderen dan ze ooit terugkrijgen, en kinderen geven dit op hun beurt weer door aan hun eigen kinderen. In werkrelaties is het belangrijk dat er een evenwicht is in waardering, erkenning en bijdragen. Wanneer er teveel wordt gegeven zonder dat dit wordt teruggegeven of erkend, ontstaan er vaak gevoelens van schuld of onvrede en kan het verloop in een organisatie toenemen. Erkenning van de bijdragen die medewerkers leveren en dat concreet maken (in de vorm van een gratificatie bijvoorbeeld) maakt dat mensen zich gezien voelen op hun plek en makkelijker willen blijven.

Praktisch voorbeeld: Als een teamlid zich altijd voor iedereen inzet maar hier weinig erkenning voor krijgt, kan hij of zij uiteindelijk gedemotiveerd raken. Door evenwicht in de relatie tussen geven en nemen te brengen, creëer je een duurzame samenwerking.


Waarom zijn die systemische wetten nu zo belangrijk?

Omdat het balans, rust en evenwicht geeft. Je kunt het simpelweg voelen als je bijvoorbeeld meeëet aan een gezinstafel waar die wetten worden nageleefd. In organisaties waar dit gedaan wordt is rust, helderheid en overzicht.

We kunnen hier nog veel meer over schrijven, maar het is inzichtelijker als je een keer meedoet aan een opstelling. Gewoon als deelnemer, je hoeft niet meteen een vraag in te brengen. Check onze agenda en schrijf je in! De eerstvolgende keren zijn woensdagavond 20 november en zaterdagmiddag 21 december. Voor een familieopstelling in Utrecht, goed te bereiken met openbaar vervoer en met de auto.

Internal Family Systems (IFS) in Utrecht!

Kun je vrede sluiten met je innerlijke kritiek?

Vraag je jezelf weleens af of er delen van jezelf zijn die je liever kwijt zou willen? Misschien denk je dan aan een meedogenloos kritische stem, je innerlijke criticus, of aan hardnekkige gewoonten zoals het eindeloze scrollen op je telefoon of laat opblijven om te Netflixen. Die ‘monkey mind’, die je gedachten van de hak op de tak laat springen, kan je ook flink uitputten.

Wat als je anders met deze aspecten van jezelf om zou kunnen gaan? Niet door ze weg te duwen, maar door ze te onderzoeken, contact te maken, en misschien zelfs begrip voor ze te ontwikkelen. Stel je voor dat je een goed gesprek met die verschillende stemmen in je hoofd zou kunnen voeren, zodat ze minder tegen elkaar in werken en jij meer rust en evenwicht ervaart.

Wat Is Internal Family Systems? Dit is precies waar Internal Family Systems (IFS) om draait. IFS is een methode waarmee je jezelf dieper leert kennen. Het gaat ervan uit dat je innerlijke conflicten voortkomen uit verschillende delen van jezelf die met elkaar in strijd zijn. Misschien herken je het: een deel wil iets perfect doen, een ander deel wil vooral plezier hebben, en weer een ander deel heeft daar allemaal geen geduld voor.

IFS nodigt je uit om te luisteren naar die innerlijke stemmen in plaats van ze te onderdrukken. Veel van deze delen dragen oude pijn en hebben beschermingsmechanismen ontwikkeld om je te behoeden voor herhaling van dat lijden. Het wonderlijke is dat, ook al lijken deze delen lastig, ze allemaal een positieve intentie hebben. Meer info over IFS vindt je hier.

Een methode met impact Ik heb de IFS-basistraining afgerond en zag niet alleen in mezelf, maar ook bij mijn medecursisten, helende transformaties ontstaan. Het was indrukwekkend om te ervaren hoe deze methode ruimte en compassie creëert.

De komende tijd bied ik sessies aan tegen de helft van mijn normale tarief. Dat komt neer op €50,- per uur. Alleen voor de eerste 3 mensen die zich aanmelden en alleen voor de eerste sessie! Meestal zijn meerdere sessies nodig, maar dit varieert per persoon.

Boek hier je eerste IFS-sessie!

Heb je nog vragen en wil je eerst even contact? Voor kort overleg (15 min.) kun je hier een belafspraak met me maken. 

Check onze agenda voor de nieuwste trainingen, workshops en sessies!

 

We zijn bezig om ons aanbod te vernieuwen!

Je kent ons al van readings, healings en de opstellingsavonden. Onze workshops en trainingen zetten we graag voller in het licht:

  1. workshop over creëren: wat en hoe jij creëert in jouw leven, wat er tussen komt en hoe je er ruimte in kunt brengen!
  2. de nieuwe planning voor familieopstellingen voor de rest van 2024!
  3. mannentraining: de man die staat! Waarin je jouw man-zijn in deze tijd onderzoekt en je hoofd, hart en buik op één lijn brengt.
  4. en, vers van de pers onze hieros-gamos training waarin je jouw Yin en Yang- energie onderzoekt. Of: hoe kun je tot een goed verbond komen tussen je mannelijke en vrouwelijk energie. Een huwelijk zo je wilt…de eerste aftrap is op woensdagavond 9 oktober….

Daarnaast blijven we ook zoom/skypelessen aanbieden waarin we je leren actieve visualisaties en meditaties te doen. Oftewel te gronden en te stromen. 

Waarom zou je dit eigenlijk willen doen? Wat heb je hier nou aan? 
1. Door alle toestanden in de wereld kan dat veel onrust bij je veroorzaken. Oude overlevingspatronen activeren. Door te mediteren en dit regelmatig te doen kom je op een natuurlijke manier tot rust. Bovendien heeft dit een positief effect op je immuunsysteem en maakt het je dus weerbaarder. 
2. Het kan zijn dat je het op dit moment rustiger hebt en dat je dat ene thema waar je mee stoeit nu eens de tijd wil geven en daarnaar wilt kijken. Of op milde doch doortastend wijze wilt aanpakken. Een reading kan daar stevig bij helpen. Skypecoaching eveneens. 
3. Het kan zijn dat je nieuwsgierig bent en eens wilt meemaken wat een reading of een healing je brengt. Omdat je ergens wel weet dat je uit meer dan botten en vlees bestaat. Dat er echt zoiets is als energie. En dat het nu tijd is om dat eens te onderzoeken. 

Kijk eens op https://www.caleidos.nl/diensten/ 
voor meer informatie. En maak een vrijblijvende afspraak via deze link: https://calendly.com/teamsdiewerken/15min

Even een voorbeeld: bij Caleidos kun je 5 lessen intuïtieve ontwikkeling via skype/ zoom/telefoon volgen van 1,5 uur per keer. Tegen het eind van de serie lessen krijg je een groeicheck van een minuut of 20 waarin gekeken wordt naar je spirituele groei als gevolg van het volgen van de lessen.

Bij de lessen intuïtieve ontwikkeling gaan we uit van het volgende:

Intuïtie is innerlijk weten. Het is mogelijk om je Intuïtie op zo’n manier te ontwikkelen, dat het een betrouwbaar instrument wordt, naast de rationele mogelijkheden die we hebben. Het is niet moeilijk dit te leren.

In de 5 lessen worden alle basisprincipes van energie en eigen ruimte uiteengezet, ervaren en besproken. Je leert van je eigen ervaringen en die van je leraar. Door de oefeningen zelf te doen kom je erachter hoe je je energie gebruikt. Je zult de middelen krijgen om jezelf met plezier je eigen plek te geven, krachtiger te worden en je in alles wat je bent te ontplooien. We gebruiken o.a. visualisatie, ademhalingsoefeningen en tekenen om in contact te komen met je eigen energie en informatie. Aan de orde komen de volgende onderwerpen:

  • Gronden: waarom, hoe doe je dat en wanneer?
  • Wat is een aura?, het voelen van aura´s
  • Waar is je energie: in het verleden, in het nu of in de toekomst, is het hier of elders, binnen of buiten je lichaam?
  • Wat is het verschil tussen je eigen energie en de energie van een ander?
  • hoe kun je energie van een ander in jouw ruimte neutraal terugsturen?
  • Energie stromen
  • Wat zijn plaatjes in de aura, eventueel loslaten daarvan
  • Bewust worden van de chakra´s
  • Hoe communiceer je met anderen en met jezelf
  • Het effect van humor, plezier, enthousiasme op energie

We zullen -als je ervoor kiest om de zilveren pluim bij ons in te wisselen- de lessen flexibel inplannen en zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen en onze praktische mogelijkheden. Het is wel handig en nodig om de lessen ongeveer elke 2 weken te volgen.

Waarom zou ik je loslaten?

Herken je dat thema? Loslaten? 

Afgelopen weekend lieten mijn vrouw en ik onze dochter van 19 los. Ze ging op kamers. Voor het eerst. In Utrecht waar we wonen, dus dichtbij, maar toch. Ze is er aan toe en ze wil ontzettend graag. Tegelijkertijd vindt ze het ook spannend…maar het enthousiasme over haar stap overheerst.
Ik heb er écht gemengde gevoelens bij. Met een lach en een traan dus. Een lach omdat ik haar enthousiasme toejuich en haar graag help met verhuizen (en met groeien dus!). Een traan omdat een ander deel van mij haar nog even bij me wil houden. Liever wil dat ze nog een jaartje thuis blijft….

M’n worsteling hierover postte ik op Facebook en ik kreeg -als reactie- het mooie gedicht van Khalil Gibran -Je kinderen zijn je kinderen niet- cadeau:

Je kinderen zijn je kinderen niet,
maar zonen en dochters van ’s levens
hunkering naar zichzelf.
Jij brengt hen ter wereld
en ofschoon ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.

Je mag hun je liefde geven,
maar niet je gedachten,
Want zij hebben hun eigen gedachten.
Je mag hun lichaam huisvesten,
maar niet hun ziel,
Want hun ziel woont in het huis van
morgen, dat je niet kunt betreden,
zelfs niet in je dromen.
Je mag ernaar streven aan hen gelijk
te worden, maar probeer hen niet aan jou
gelijk te maken,
Want het leven gaat niet achteruit,
noch draalt het bij gisteren.

Je bent de boog waarmee jouw kinderen
als pijlen het leven in worden geschoten.
Laat het spannen door de boogschutter
je tot vreugde zijn,
Want evenals Hij de pijl liefheeft om
zijn vlucht, zo heeft Hij ook de boog lief
om zijn standvastigheid

En het aparte is, die laatste alinea van dit gedicht gebruikte ik ooit toen ik mijn ouders een keer toesprak toen ze 30 jaar getrouwd waren…Alleen geen idee dat het van Khalil Gibran was. Mooi toch?

Vanuit opstellingen leerde ik later buigen voor datgene dat groter is dan ik. Het grotere geheel. En ik leerde buigen voor mijn vader. Hoe koppig ik ook was. En voor mijn moeder. Om mijn eigen plek helder te maken. Dat gaf rust en ruimte…

Nu buig ik voor mijn dochter. Voor haar groei en haar levenslust. 
En voor het lot van mij en mijn vrouw dat we haar hebben los te laten. Hoe lastig we dat soms ook vinden. Dat zij haar eigen lot en haar eigen weg heeft te gaan. 

Interesse in hoe dat buigen en loslaten nu werkt met opstellingen? 
Op woensdag 11 maart  organiseer ik weer een opstellingsavond .
Er zijn al aardig wat inschrijvingen en er is nu nog ruimte voor 1 vraaginbrenger.
Gewoon in Utrecht, in onze thuisbasis De Alchemist. 

Ik weet het niet meer…

Samen uit met mijn vriendin lonkte laatst naar mij. Ik had er echt zin in. Thuis al even geborreld met manlief met een heerlijk koud wijntje. Ontspannen in de tuin.

Ik neem de E-bike naar mijn vriendin. Onze andere fietsen doen het op miraculeuze wijze niet. Fietssleutel kwijt, lekke band je kent dat wel. Met mijn lievelingsbroek aan en bijpassende high heels stap ik op de fiets. Het is niet ver.

‘Zal ik mijn fiets op enkel of dubbel slot zetten?’ mijmer ik. Ik ben immers zo weer weg. Een kleine discussie in mij ontspint zich en ik besluit mijn fiets op een enkel slot te zetten. Ik bel aan. Intussen blijft dat enkele slot aan mij knagen. We kletsen wat en ik kijk toch even uit het raam naar beneden. ‘Jammer’ denk ik, ‘ik kan mijn fiets net niet zien’. Wel een man met grijs jasje en een pet op. Niet lang daarna lopen we naar buiten. Tot mijn ontsteltenis is mijn fiets weg! Wat te doen?

Terwijl ik daar sta, loopt de man die ik heb gezien om de hoek van het flatgebouw. Hij herkent mij, schrikt en loopt snel weg. In een milliseconde weet ik dat hij het gedaan heeft.

‘Ik pak hem!’ schreeuw ik wild.

Ik gooi mijn mooie hakjes uit en ren de kant op waar ik hem weg zag vluchten. Hij kan overal heen. Dat heerschap vinden kan ik wel vergeten… Ik overleg met mijn vriendin. Mijn fiets kan niet ver zijn, want hij weegt 27 kilo.

Na een aantal rondjes in de buurt lopen weet ik het niet meer.

Ik spreek mezelf toe: ‘Laat los Heleen.’ Ik zet alle feiten op een rij en nodig wat goddelijke bijstand uit. 

Ik kijk nog een keer op de plek waar ik begonnen ben, vlakbij het huis van mijn vriendin. Nu ben ik rustig, ontspannen. Stap voor stap loop ik voorbij de bosjes en kijk met een zoekende blik. Mijn hart staat stil. Ik zie, tussen de struiken, het brommerplaatje van mijn snelle fiets lachend naar mij kijken!

Wat een opluchting en geluk!

Zoals je niet-weten in je dagelijks leven tegenkomt, zo gebruik ik de ontspanning van niet-weten in een reading en healing. In je vraag komt naar voren wat hunkert naar licht. Door je mee te nemen naar de ontspanning van niet-weten, ontstaat er stilte. Dat wat gespannen is drijft dan in een stroom van ontspanning. Dit geeft een opening naar lichtheid en heelheid. Zo komt het contact met je eigen antwoorden binnen je bereik.

Heb je een vraag die al een tijdje door je hoofd zingt? Weet je het niet meer of wil je je verder ontwikkelen?

Nieuwsgierig? Neem contact op met Heleen Maris. Voor als je nog vragen hebt of een afspraak wilt maken.

06-30421313 of heleen@caleidos.nl

Welke wolf voedt jij?

Er zijn twee verhalen die ik ken, van de Cherokees, die mooie indianenwijsheid bevatten. Ik vind ze mooi. Ze starten allebei met hetzelfde verhaal, maar het einde is heel verschillend!

Het eerste verhaal
Een oude indiaan gaf zijn kleinzoon les over het leven.
“In ieder mens is een strijd gaande, een strijd tussen twee wolven.
Een zwarte en een witte. De zwarte wolf vertegenwoordigt het kwade.
Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant. Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Alles draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen want hij vertrouwd niemand.
En daarom heeft hij geen echte vrienden.”

“De witte wolf staat voor het goede. Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof.
Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen.
Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en is trouw aan zichzelf.”

Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kan vormen over deze wolven. Dan zegt hij: “Iedereen heeft die twee wolven in zich. En beide willen de baas zijn in mijn denken, doen en laten.”
De kleinzoon denkt even na en vraagt: “Welke wolf wint er?”
De indiaan antwoord: “De wolf die jij voedt. De wolf die jij aandacht geeft!
Want alles wat je aandacht geeft groeit.”

Het tweede verhaal
…De kleinzoon denkt even na en vraagt: “Welke wolf wint er?”
De indiaan antwoord: “Ze winnen allebei! Want ik geef ze beide aandacht!
Als ik alleen de witte wolf aandacht geef, zal de zwarte wolf boos, jaloers, ontevreden, bang blijven. En zal hij alles doen om de witte wolf te pakken.
Maar als ik de zwarte wolf ook aandacht schenk, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb is hij tevreden.
Ook in jou -kleinzoon- huizen deze twee grote krachten!
Behandel beide respectvol, dan winnen beide en is er vrede!”

De betekenis van het tweede verhaal
In het eerste verhaal ligt alle aandacht op de positieve witte wolf en wordt de negatieve zwarte wolf als slecht bestempeld.
Maar het is een groot verschil of je de zwarte wolf negeert of erkent in zijn bestaan en zijn kracht!
Juist door te herkennen dat zijn duistere kanten, ook positieve krachten in zich hebben, maakt dat je hem in kunt zetten voor goede doelen!
Zo gebruik je beide krachten. Iedere munt heeft twee kanten.
Gebruik beide!

Weet dat jij een keuze hebt in WAAR jij aandacht aan geeft.
Maar vele malen belangrijker is met welke INTENTIE je dat doet!

Jij bent de regisseur van jouw leven.
En beïnvloeden van het leven van de mensen om jou heen.
Je kunt dus altijd iets opbouwen of afbreken!
Koester het goede én help het kwade.

“Geef jezelf en anderen positieve aandacht. Alles wat je aandacht geeft groeit.”

Hoe kom je de kerstdagen en oud&nieuw goed door?

De wintertijd is weer ingegaan en de donkere dagen voor kerst laten zich zien; donker en koud. Donker en koud geeft ook ruimte voor kaarsen aan en met een dekentje en een boek op de bank. De rust van de herfst adem je in en uit. Tijd om terug te kijken, nagenieten van wat het jaar je bracht. Terwijl er van genoegen een rilling door je lijf gaat realiseer je je dat het bijna kerst is. ‘Wat zullen we doen met kerst en oud & nieuw?’ mompel je voor je uit.

Tradities Met tradities is niks mis. Als je er blij van wordt en al maanden naar kerst toe leeft hebben ze een positief effect op jou en je familie. Tradities geven een gevoel van verbinding, een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Tradities creëren blijvende herinneringen. Het geeft aan wat jij belangrijk vindt en hoe je kerst wilt vieren. Voor de één is het een feest van licht, kaarsjes bij de kerstboom en glühwein. Voor de ander is het gedoe, omdat er spanningen zijn door bijvoorbeeld die ene oom met zijn polariserende politieke opvattingen. ‘Wie houdt hem dit jaar in toom?’ vraagt iedereen zich af.  Of zijn er niet zo’n uitgesproken meningsverschillen? Hoe maak je dan van de ‘verplichte’ traditie een feest wat bij jou past?

Je kan natuurlijk zorgen dat je ergens anders een belangrijke taak te verrichten hebt. Zo heb ik heel wat kerstavonden gewerkt in de verpleging in mijn jonge jaren. Op vakantie gaan naar een zonnig oord is ook een optie. Zit dat laatst er voor jou niet in? Lees dan vooral verder!

En nu? Ja, en hoe ga je het nu aanpakken? Vind je het fijn om elk jaar met elkaar de kerstboom op te tuigen met de kinderen? Vooral blijven doen. Als je iets anders wilt en je bent nu al nukkig over de aankomende kerst, komt alles in je lichaam op spanning te staan. Niet echt de voedingsbodem om op nieuwe, fijne, buiten-de-kaders-ideeën voor kerst te komen.

Het niet leuk vinden wordt dan je drijfveer. Je weet wat je niet wilt! Nu kun je op weg naar wat je wel wilt! Het helpt om voor jezelf op een rij te zetten wat je verwachtingen en verlangens zijn. Die te uiten en te leven. Je innerlijke vuur wordt opgestookt. Wat vind ik leuk? Waar wordt ik blij van? Het brengt je dicht bij je zelf. Je voedt jezelf ermee.

Candace Pert, voormalig onderzoekster  bij de vakgroep Fysiologie en Biofysica van de Georgetown University School of Medicine is specialiste in immunologie. Zij heeft het nodige wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat kun je ook loslaten op kerst!

Ze ontdekte dat we door positieve geestkracht en visualisatiede relatie tussen lichaam en geest kunnen beïnvloeden. Lichaam en geest zijn één. Zo kan het zijn dat je een overtuiging in je maag voelt. Je maakt je nu al druk over kerst en oud&nieuw en dat ligt dan zwaar op je maag. De receptoren in je maag vullen zich dan makkelijker met een virus blijkt. Je immuunsysteem raakt  verzwakt. Heb je een positieve ervaring, dan vullen de receptoren bij je maag zich met gelukshormonen!

Ontspanning?! Nu je weet dat visualiseren je lichamelijk helpt te ontspannen kun je naar de volgende stap. Ik neem je mee in de volgende visualisatie. Zet dan graag even je telefoon voor 10 minuten op offline!

Relax…… neem even de tijd om te ontspannen en sluit je ogen.

Stel je voor hoe de kerst nu voor je verloopt. Als je ongenoegen, boosheid en irritatie voelt, kan je die helemaal de vrije loop laten. Neem de tijd om het echt te voelen in je lijf. Bedenk dat jij de emotie niet bent!

Zie voor je een doos. Eentje waar alle emoties die opkomen als je naar de bewuste kerstavond kijkt, in kunnen. Wees precies. Alle ongenoegen stop je in die doos. Ook verwachtingen die je niet passen en de weerstand die dat oproept. Boosheid, irritatie, lastige gesprekken, alles kan erin. Voel of er iets is verandert in je lichaam, in je gedachten.

Ter afsluiting stel je dat de doos teruggaat naar het universum. Je laat je door opstijgen naar het centrum daarvan. Waar dat dan ook is. Je ballast is weg en jij bent lichter!

De volgende golf ontstaat:  Ruimte –> Ontspanning –> Nieuwe ideeën. Tadaaa!

Je kunt nu- stel ik- makkelijker op een alternatief komen voor kerst. Probeer maar uit!

Reading/healing In een reading of healing kan ik samen met je kijken naar waar het gevoel vandaan komt dat je geen invloed hebt op je situatie. Iemand kan een verwachting, overtuiging over hoe de dingen horen, naar je toebrengen. Ik help je zichtbaar te maken dat jij de keuze hebt of je de verwachtingen en overtuigingen aanneemt of niet. Je versterkt jouw eigen kracht. Hoe meer eigen energie door je lijf stroomt, hoe meer ontspanning je ervaart. Je geblokkeerde emoties en jijzelf krijgen de ruimte. Je leert herkennen hoe het mechanisme van aannemen werkt. Je zit weer lekker in je vel en voelt je vrij om in te brengen wat jij anders wilt in de kerst traditie.

Wil je dat? Stuur een mailtje of bel mij op 06-30421313 voor een afspraak.

Liefdevolle kerst en een heerlijk uiteinde van 2018 toegewenst!

Heleen Maris

 

 

 

 

Lente!



‘Hoe doet de aarde dat toch?’, denk ik ieder jaar weer. Alles wordt wakker, herstelt zich en laat zich zien. Binnen een week verandert een boom in de knop in een zee van bloesem die sprankelt van vitaliteit. Ik sprankel mee! 

Laat me opwarmen door de zon. Als ik kijk naar de bloesem voel ik dezelfde vitaliteit door mijn aderen stromen. ‘Hoe kan dat?’ vraag je je misschien af.

Heb je even tijd? Klein experimentje? Zet jezelf even offline voor 5 minuten. Zorg dat je alleen bent. Dat mooie bordje: niet storen op je deur zet je op rood. Je telefoon op stil net als in het theater. Je stapt nú je eigen voorstelling binnen. Sluit je ogen en adem twee keer diep in en uit. Hé, hé, dat lucht op. Je voelt weer dat je een lichaam hebt en het wordt rustig in je hoofd. In gedachten ga je terug naar een situatie waar je tevreden, blij en misschien zelfs gelukkig was. Neem even de tijd om het beeld voor je te zien, voel in je lichaam hoe fijn het was. Je ruikt misschien zelfs de geur, voelt de sfeer en de mensen die bij dit mooie moment waren. Bemerk in jezelf of er een verandering in je lichaam optreedt…… Zonder dat je het door had krullen je mondhoeken misschien wel omhoog. Al was het maar voor een moment. Geniet er van. Feliciteer jezelf dat je tijd voor jezelf hebt gemaakt en ga weer verder met je activiteiten.

Soms heb je geen beeld omdat het te druk is in je hoofd. Dan denk je gewoon aan een baby’tje, je kind of aan een jong dier. Iemand van wie je houdt.  Aan je partner kan ook, maar daar zit een zeker risico aan ? Maak van een ontspannen moment een screensaver op je telefoon. Die ene seconde dat je ernaar kijkt als je je telefoon pakt, maakt net het verschil in je dag.

In een reading maak ik ook gebruik van dit principe. Je lichaam reageert namelijk op een positief beeld en veert terug van spanning naar ontspanning. Uit een reading kan je -net als bij een massage- helemaal opgefrist de deur uitlopen. Heb je een vraag die je bezig houdt? Dan kan een reading je verder helpen. Eigen antwoorden die net onder de oppervlakte van je bewustzijn liggen worden benoemd. Als je de deur uitgaat voel je je beter. Als je je beter voelt, durf je te zijn wie je bent en maak jij het verschil. Uitproberen mag! 

Hier kan je meer lezen over een reading. Als je vragen hebt kan je me altijd mailen (heleen@caleidos.nl) of bellen (06-30 42 13 13). Geniet van je dag.

LenteGroet, Heleen

Tijd ?! Waarvoor ? Voor mezelf ? Heb ik gewoon niet !

Gehaast kom je van je werk. Net iets te laat weg gegaan van je werk, omdat je die ene klus nog wilde afronden. Snel naar de supermarkt. Boodschappen in je mandje en toen was er ineens die lange rij bij de kassa. ‘Helemaal geen zin in…’ denk je. Gedachten buitelen op en over elkaar heen over de vergadering van vanmiddag. ‘Waar zit het uitknopje ?…. , verzucht je. Eenmaal thuis op de bank staar je naar de tv en voor je het weet lig je weer in bed. ‘Hoe kan ik mezelf ontspannen en tot rust komen ?’, verzucht je.

Een massage kan je helpen met 3 dingen die je -misschien tussen het ontbijt en naar bed gaan- even on hold hebt gezet:

1 – tijd voor jezelf: even niets hoeven, gewoon liggen op de massagetafel. Warme handdoek over je heen. Én…? Voel je het al gebeuren? Alleen al van het beeld gaat je lichaam zich ontspannen. Dat gebeurd vanzelf. Je lichaam reageert op het beeld van ontspanning. Dáár knap je van op.

2 – meer witte bloedlichaampjes aanmaken: als je op de massagetafel ligt met warme handdoek, een ontspannen muziekje, en je rug met lange halen wordt ingesmeerd en gekneed met olie, is uit onderzoek gebleken dat je meer witte bloedlichaampjes aanmaakt. Wat fijn! Heb je die nare griepprik helemaal niet nodig om deze winter dagelijks op je werk te verschijnen.

3 – Je knuffelhormonen toe laten nemen: enneh… hoe zit het daarmee dan ? Bij zachte aanrakingen neemt het niveau van oxytocine toe. Je voelt je verbonden en veilig. En dat… is precies wat je nodig hebt om te ontspannen. Met een opgeruimd hoofd in een ontspannen lichaam ga je naar huis.

Zo langzamerhand begint er een win-win situatie te ontstaan. Je gaat wat minder doen aan vermeend nuttige dingen en je wordt er lekker lui van en vriendjes met jezelf. Je dag, middag of avond verloopt ineens heel anders.

Bij de massage hou je je onderbroek aan. Zo is dat ook weer helder en misschien wel zo ontspannen.

De volgende keer vertel ik weer drie andere dingen die een massage je kunnen brengen.

Weet je nog een andere vriend, vriendin, collega of kennis die toe is aan een massage? Stuur dan gerust dit blog door.

Een massage is €40,00 per uur en €20,00 voor een halfuur.

Je bent van harte welkom !

Heleen Maris