wat heb je nou aan een massage?

Terwijl er overdag van je wordt gevraagd om snel en efficiënt te werken heb je `s avonds eigenlijk behoefte aan ontspanning en rust. Vooral in je hoofd. Terwijl die maar kan blijven malen. Vaak maak je dan ook adrenaline aan als stressreactie. Klaar om te vechten of te vluchten.

Wist je trouwens dat het hormoon adrenaline veel langzamer wordt afgebroken in het bloed bij vrouwen als bij mannen? Je hebt als vrouw dus meer tijd nodig om tot jezelf te komen. Goed om daar dus aandacht aan te geven. Ook je cortisolniveau neemt af door een massage. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress.

Wordt je zacht aangeraakt bij een massage dan neemt het corticotropin-releasing (CRH) hormoon af. Dit is een hormoon wat de aanmaak van cortisol stimuleert. Je wordt van regelmatig een massage ontvangen dus minder gevoelig voor stress!

Een massage maakt je bovendien rustiger in je bovenkamer. Lichaamscontact haalt als het ware de angel uit je stress. Je wordt rustiger en zachter in de omgang met jezelf. Heel vaak geldt dat ook voor je gedrag richting anderen.

Je gaat anders functioneren in je dagelijks leven door je op gezette tijden over te geven aan een moment voor jezelf.  Liggend met een warme handdoek over je heen, luisterend naar kabbelende muziek die je meehelpt om te ontspannen,  en strijkingen over je lichaam met olie.

Heleen Maris